-Buğdayda servet kaybediyoruz…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -“Ürettiğimiz
16,5 milyar liralık buğdayın 1,4 milyar lirasını üretimde ve kullanımda
kaybediyoruz”
-“Türkiye, 2016 yılında 3 milyon
620 bin ton makarnalık, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik buğday üretti”
-“Yapılan hesaplamalara göre,
üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde, yüzde 2,8’i kullanımda
kaybediliyor”
-“Kaybedilen buğday 8-10 milyon
nüfuslu bir ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir”
Ankara
– 23.07.2017 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi
Bayraktar, buğdayda resmen servet kaybedildiğini bildirerek, “ürettiğimiz 16,5
milyar liralık buğdayın 1,4 milyar lirasını üretimde ve kullanımda
kaybediyoruz” dedi.
Bayraktar,
yaptığı açıklamada, Türkiye, üretim ve kullanımda ürün kayıplarının büyük
boyutlara ulaştığını belirtti. Zararlılar, ayarsız ve eski biçerdöverler,
tekniğine uygun olmayan hasat nedeniyle buğdayda dane kaybının, gelişmiş
ülkelerdeki dane kaybından hayli fazla olduğunu vurgulayan Bayraktar, dane
kaybının yüzde 2’yi geçmemesi gerektiğine dikkati çekti.
Kaybın
bununla sınırlı olmadığını, hasat sonrasında da depolamada ambar zararlıları,
uygun olmayan depo şartlarının neden olduğu rutubet, taşıma kayıpları gibi
nedenlerle ürünün israf edildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yapılan
hesaplamalara göre, üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 5,5’i üretimde, yüzde
2,8’i kullanımda kaybediliyor. Bunlar, büyük oranlar. Binbir güçlükle, zahmetle
elde edilen ürünün neredeyse onda biri tüketilemeden kaybediliyor. Daha buna
evlerdeki kayıplar dahil değil.
-“Kaybedilen buğdayın değeri 450
milyon doları aşıyor”-
Türkiye,
2016 yılında 3 milyon 620 bin ton makarnalık, 16 milyon 980 bin ton da ekmeklik
buğday üretti. Bunun üretici fiyatlarıyla parasal karşılığı 16,5 milyar lirayı
geçiyor. Dolar karşılığı ise 5,5 milyar dolara yaklaşıyor. Bunun yüzde 8,3’ü
kaybediliyor. Kaybedilen ürünün değeri üretici fiyatlarıyla 1,4 milyar liraya
yaklaşıyor, dolar bazında değeri 450 milyon doları aşıyor. Ülkemiz bu kadar
zengin değil. Ürün kayıplarını ne yapıp edip, en az seviyeye indirmemiz
gerekiyor.”
2015/2016
üretim döneminde, üretim aşamasında 1 milyon 243 bin ton, kullanım aşamasında
ise 636 bin 836 ton olmak üzere toplamda 1 milyon 879 bin 836 ton buğdayın
kaybedildiğini vurgulayan Bayraktar, “kaybedilen buğday 8-10 milyon nüfuslu bir
ülkenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Nüfusu 17 milyonluk Hollanda, 11
milyonluk Yunanistan, bu kadar buğday üretmiyor” dedi.
-Yapılması gerekenler-
Bayraktar,
kayıpları en aza indirmek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Ekimden hasada kadar
tedbirler almamız şarttır. Arazilerimizde tohum ekim aşamasında arazi iyi
tesviye edilmeli ve hasat sırasında meydana gelen tane ve sap kayıpları ile
tane hasarlarını en aza indirilmelidir. Biçerdöverlerin ayar ve bakımları çok
iyi yapılmalı ve hasat olgunluğuna gelmemiş ürünler kesinlikle hasat
edilmemelidir. Hasat zamanında yapılmalı, geç hasadın da tane kaybına neden
olacağı unutulmamalıdır. Operatör belgeleri olan sürücülere hasat
yaptırılmalıdır. Arazinin yapısı ve durumu dikkate alınarak tekniğine
uygun bir şekilde biçerdöverler ayarlanmalıdır. Ayrıca, biçerdöverin
özelliğine, arazinin yapısına, ürünün cinsine göre biçerdöver ilerleme hızı
belirlenmelidir.”